D-vitamiin vähendab kõhunäärmevähi tekke tõenäosust
Northwesterni ülikooli ning Harvardi ülikooli teadlaste ühisest uurimistööst selgus, et tablettide kujul Ameerika Ühendriikides igapäevaselt päevas tarvitamiseks soovitatavat kogust (400 IU ehk 10 μg) D-vitamiini manustavatel inimestel diagnoositakse võrrelduna seda vitamiinipreparaati mitte tarvitavate inimestega 43% võrra harvemini surmaga lõppevat kõhunäärmevähki, teatab Reuters. Igapäevaselt D-vitamiini doosi 150 IU (3,75 μg) tarvitavatel inimestel vähenes sama risk 22% võrra. Ajakirjas Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention tutvustatud uurimistööst selgus, et enam kui 400 IU tarvitamine kõhunäärmevähi tekke riski 43%st rohkem ei vähendanud. Nüüd uurivad teadlased, kas D-vitamiini omastamisel toidust ning tekkel päikesevalguse toimel on sama tervisemõju. Kõhunäärmevähi efektiivse ennetamise viise on juba ammu pingsalt otsitud, sest näiteks Ameerika Ühendriikides diagnoositakse igal aastal ca 32.000 selle vähivormi uut juhtumit ning vaid 5% patsientidest elab kauem kui 5 aastat pärast kõhunäärmevähi esmase diagnoosi kinnitamist. Ülisuure surevuse põhjuseks on tõik, et kõhunäärmevähk avastatakse tavaliselt väga hilises staadiumis, mil efektiivne vähiravi on juba praktiliselt võimatu.
<< Home