MAREKI TERVISELEHT

9/13/2006

Roheline tee teeb südamele head

Ajakirjas Journal of the American Medical Association tutvustatud Tohoko ülikooli teadlaste 40.000 inimest hõlmanud uuringust selgus, et regulaarne mitme tassitäie rohelise tee joomine päevas võib oluliselt vähendada riski haigestuda südametõbedesse, vahendab New Scientist. Uurimistöö sai alguse 1994. aastal, mil Shinichi Kuriyama juhitav teadusrühm palus vabatahtlikel jaapanlastel teada anda, kui palju rohelist teed nad igapäevaselt tarbivad. Umbes neljandik 40.000st uurimistöös osalenust teatas, et joob keskmiselt vähem kui tassi päevas ning umbes sama hulk inimesi raporteeris end tarbivat päevas enam kui viis tassitäit ehk siis pool liitrit rohelist teed. Aastakümne väldanud jälgimistöö lõppjärgus läbi viidud andmeanalüüs näitas, et päevas vähemalt pool liitrit rohelist teed joovate inimeste risk surra mõne südametõve tagajärjel on hinnanguliselt 26% madalam kui inimestel, kes joovad päevas keskmiselt vähem kui ühe tassitäie rohelist teed. Uurijate hinnangul on rohelise tee südamesõbralikkuse tõenäoliseks võtmepõhjuseks ses sisalduvad antioksüdantlike omadustega polüfenoolid, mis vähendavad organismis oksüdatiivset stressi ning põletikuliste protsesside ulatust. Kui varasemates uurimistöödes on leitud viiteid ka sest, et rohelise tee tarvitamine vähendab ka vähki haigestumise riski, siis antud uuringust sellele mõneti üllataval kombel kinnitust ei saadud, sest vähkihaigestumine oli kõigi võrdlusgruppide ulatuses sarnane. Rohelise tee südamehaigusi ennetav ja eluiga pikendav mõju kerkis selgemalt esile naiste puhul, ent teadlaste hinnangul on selle põhjuseks tõenäoliselt tõik, et mehed kipuvad naistest enam suitsetama.