MAREKI TERVISELEHT

9/13/2006

Täisteratoodetest võib vererõhu alandamisel abi olla

Ajakirjas Journal of the American Dietetic Association tutvustatud USA teadurite uurimistööst selgus, et regulaarne täisteratoodete tarbimine võib alandada vererõhku inimestel, kel on mõnevõrra normaalsest kõrgem vere kolesteroolitase, teatab Reuters. Dr Kay M. Behall ja ta kolleegid analüüsisid väiksemahulises uurimistöös lahustuvate kiudainete (oder) ja mittelahustuvate kiudainete (nisuterad ja pruun riis) tarbimise mõju seitsmele meesterahvale, üheksale menopausieelses vanuses naisele ja üheksale menopausijärgses vanuses naisterahvale, kellel kõigil oli mõnevõrra normaalsest kõrgem vere kolesteroolitase. Täisteratoodete tarbimine alandas katsealustel olulisel määral nii süstoolset kui ka diastoolset vererõhku. Kuigi täisteratooted andsid positiivse efekti kõigi võrdlusgruppide puhul, oli menopausijärgses vanuses naisterahvaste seas vererõhu langusnäitaja kõige madalam. Uurijad toovad esile sellegi, et toidukordades täisteratoodete osakaalu suurendades on võimalik ka kehakaalu langetada.