
Ajakirjades
New Scientist ja
Environmental Health Perspectives tutvustatud uurimistööst ilmnes, et rasedad peaksid sööma rasvast kala mõõdukates kogustes, sest vastasel juhul võib tekkida oht, et nende laps tuleb ilmale liiga varakult,
teatab BBC. Rasvased kalaliigid on näiteks lõhe, makrell ehk skumbria ja sardiinid ning asjatundjate hinnangul võib tuvastatud seose põhjuseks olla tõik, et rasvastes kalades leidub keskmisest enam inimorganismile mürgist
elavhõbedat. Värskes uurimistöös mõõdeti 1024 raseda naise juuste elavhõbedataset ja viidi need andmed kokku lapse sünniajaga. Hilisema andmete analüüsi käigus selgus, et lapse õigest ajast varem ilmale toonud naistel oli organismis kõrgem elavhõbedatase ja nad tarvitasid toiduks keskmisest enam rasvast kala, ennekõike konservikala. Kuna enneagse lapse sünnitasid vaid 44 naist, on teadlaste kinnitusel enne lõplike järelduste tegemist siiski veel vaja läbi viia lisauuringuid. Asjatundjad toonitavad samas, et kala ja sealhulgas ka rasvaseid kalaliike peaks siiski tarbima regulaarselt, sest neis leiduvatel
rasvhapetel on palju teaduslikult kindlaks tehtud positiivseid terviseomadusi. Rasedad võiksid aga enne terviseriski täpsema ulatuse selgumist kasutada rasvase kala asemel enam
oomega-3 rasvhappeid sisaldavaid toidulisandeid.
Vaata ka:
D-vitamiini puudus seostati lapse madala sünnikaalugaEma spordilembus tõstab beebi ajumahtu
<< Home