MAREKI TERVISELEHT

10/21/2006

Orgaaniline nisu osutus arvatust tavalisemaks

Saksamaa Detmoldi riikliku toitaine- ja toiduuuringute keskuse teadurite uurimistööst selgus, et kui paljukiidetud orgaaniline toit on tõepoolest inimese tervisele tavatoidust kasulikum, siis erinev toitainetesisaldus selle põhjuseks ei ole, kirjutab New Scientist. Ajakirjas Journal of Agricultural and Food Chemistry tutvustatud uuringu raames analüüsis Christian Zörbi juhitav töörühm ühe nisusordi orgaaniliselt ning tavameetodil kasvatatavates viljapeades 55 erineva toitaineühendi sisaldust ning avastas, et märkimisväärsed erinevused ilmnevad neist vaid viie osas. Zörb toonitas, et leitud erinevused olid tegelikult minimaalsed ja ükski neist ei mõjuta teadaolevalt maitset või toiteväärtust. Uurimistöös selgus, et orgaaniliselt kasvatatud nisutaimed olid 30% võrra väiksemad, mis tõstab loomulikult neist valmistatud toitainete hinda. Zörb mõistab samas enese sõnul, et osad inimesed on valmis orgaaniliselt kasvatatud toidu eest enam maksma muudel põhjustel, näiteks välistamaks võimalust, et tavaviisil kasvatatud viljas leidub jääke pestitsiididest. Nüüd viivad uurijad läbi sarnaseid katseid kartulitel, ent Zörbi hinnangul võib olla juba ette üsna kindel, et tulemused tulevad sarnased.

Vaata ka: