MAREKI TERVISELEHT

10/18/2006

Eksperdid: kala terviseplussid kaaluvad riskid selgelt üle

Kala tervisemõju inimese tervisele analüüsinud teaduslikke uuringuid koondvaadelnud Harvardi ülikooli meditsiinikooli teadurid kinnitavad, et regulaarsest kalasöömisest tekkiv kasu kaalub selle võimalikud terviseriskid selgelt üle, teatab BBC. Teadurite kinnitusel on kuni kahe kala sisaldava toidukorra söömine nädalas kindlasti tervisele kasulik ning võib vähendada südamehaiguste tekke riski 36% võrra. Uurijad kirjutasid ajakirjas Journal of the American Medical Association, et kalasöömise südametervist parandav mõju on otseselt seotud tarvitatava oomega-3 rasvhapete kogusega ning seega on kasulikum süüa rasvaseid kalaliike, nagu näiteks lõhe ja makrell. Analüüsitud teaduslikest uuringutest ilmneb, et mainitud koguses rasvase kala regulaarne söömine vähendab enneaegse surma riski vähemalt 17% võrra ning parandab laste ajuarengut, mistõttu kala peaksid sööma ka rasedad ning last rinnaga toitvad emad. Uurimistööd juhtinud Dariush Mozaffarian märkis, et seni on liigselt toonitatud ohtu, et kalades leidub kahjulikke keemilisi aineid ja ühendeid, mistõttu võib jääda ekslik mulje, et kalasöömisest oleks targem loobuda. Ta kinnitas, et üldiselt on kalas sisalduvad ohtlike keemiliste ühendite tasemed madalad ning võrreldavad lihas, munas ja piimatoodetes leiduvate kogustega.