MAREKI TERVISELEHT

2/18/2006

Teadlased: Maa kliima soojeneb väga kiiresti

Kasvuhoonegaase paisatakse tänapäeval õhku enam kui 30 korda kiiremini kui oli sama näitaja ligikaudu 55 miljoni aasta eest, mil atmosfääri sattunud süsinikdioksiid ning metaan põhjustasid globaalse kliima ekstreemse soojenemise, vahendab BBC Ameerika Teadusarengu Assotsiatsiooni aastakonverentsil kõlanud teadlaste hoiatust. Kui kõnealuse kliimasoojenemise põhjustanud gaasid sattusid atmosfääri umbes 10.000 aasta vältel, siis praegu toimuv fossiilsete kütuste põletamine tekitab sama suure emissiooni arvatavasti vaid ca 300 aastaga. Maa eelmisi kliimasoojenemise perioode uurinud teadlased hoiatavad ka, et antud protsess algab pikkamisi, ent kiireneb teatud vaheetapi läbimise järel hüppeliselt.

Selgroovigastuse võivad ravida tüvirakutellingud

Sünteetiline võrgustik, millesse on "istutatud" neuroniteks arenevad tüvirakud, võimaldab esialgsete andmete kohaselt taastada liikuvust raskete selgroovigastustega laboriloomadel, vahendab New Scientist USA Burnhami instituudi teadurite korraldatud eksperimentide tulemusi. Tüvirakke koos hoidvad "tellingud" on valmistatud samast materjalist kui iselagunevad haavaniidid ning kaovad organismi siirdatuina mõne aja pärast täielikult, jättes tüvirakud soovitud asukohale. Teadlased loodavad, et antud meetodi arendamine võimaldab tulevikus ravida selgroovigastuse tõttu liikumisvõime kaotanud inimesi.

Jaapan saatis satelliidi orbiidile

Jaapani kanderakett H2-A toimetas edukalt kosmosesse 4,6-tonnise satelliidi MTSAT-2, mis loodi kontrollimaks lennuliiklust ning kogumaks ilmastikuandmeid, teatab BBC. Missioonijuhtide sõnul kulub siiski mitu päeva, enne kui selgub, kas satelliit on täies töökorras ning liigub täpselt määratud geostatsionaarsele orbiidile umbes 36.000 kilomeetri kõrgusel ekvaatorist. Tegemist oli kuu aja jooksul juba teise õnnestunud Jaapani raketistardiga. Järgmise nädala alguses kavatseb Jaapani Kosmoseagentuur (JAXA) saata väiksemat kanderaketti kasutades üles teadussatelliidi. JAXA kosmoseprogramm on alates 2005. aasta jaanuarist sujunud suuremate tõrgeteta, ent enne seda tuli agentuuril missioonidega pidada 15-kuuline paus, et toibuda totaalse ebaõnnestumisega lõppenud luuresatelliitide orbiidile lähetamise katsest. Jaapani kosmoseprogrammi juhtidele põhjustavad lisapingeid naaberriigi ja konkurendi Hiina viimaste aastate suurõnnestumised ses vallas.

Dinosauruste ajastu ookeanivesi oli kuum

Settekivimite ning fossiilide värske uuring näitab, et 100-84 miljoni aasta eest oli Atlandi ookeani troopilise regiooni veetemperatuur keskmiselt 33 C - 41,4 C, kirjutab LiveScience. Tänapäeval on sama piirkonna tüüpiline veetemperatuur 23 C - 28 C. Võrdluseks võiks öelda, et üle 40-kraadises vannivees tunneb enamik inimesi end juba väga ebamugavalt. Kuigi sel ajal oli atmosfääris teadaolevalt praegusest enam kasvuhoonegaasi süsinikdioksiidi, ei seleta ainuüksi see tõik nii kõrgeid veetemperatuure ning dinosauruste ajastu kuumade ookeanivete tekke põhjus vajab alles väljaselgitamist.

Venus Express on heas töökorras

Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) uurimislaev Venus Express katsetas esmakordselt edukalt oma mootoreid, teatab CBC. Missiooni sajandal päeval lülitas kosmoselaev hetkeks mootorid sisse ning muutis pisut lennukiirust. Seejärel lennukeskusesse saabunud andmed näitasid, et veenuselaeva mootorid on heas töökorras. Venus Express jõuab meie naaberplaneedi orbiidile 11. aprillil. Kosmoselaev lähetati teele möödunud aasta 9. novembril ja tegemist on ESA esimese missiooniga Veenusele.

Türannosaurusel olid teravad meeled

Ohio ülikooli osteopaatilise meditsiini kolledzhi teaduri Lawrence Witmeri läbi viidud kompuutertomograafuuringud näitasid, et kurikuulsal Tyrannosuaurus rex'il oli lisaks teravatele hammastele ka hea kuulmine, haistmine ning tasakaalutunnetus, teatab Discovery Channel. Sedavõrd teravad tajud on tavaliselt omased väiksematele ning väledamatele loomadele ning USA teadlase uuring elavdab taas vaidlusi selle üle, kas Tyrannosaurus rex oli pigem välkkiire kiskja või raipesööja.

Vastsündinule sobib ka ahvihääl

McGilli ülikooli psühholoogi Athena Vouloumanose kinnitusel reageerivad vastsündinud ühtviisi nii inimese kui ka inimesega bioloogiliselt sarnast hääletrakti omava reesusahvi häälitsustele ning inimhääle eelistus kujuneb neil välja alles alates kolmandast elukuust, kirjutab LiveScience. Leid näib olevat vastuolus laialt levinud arvamusega, et laps õpib oma ema häält tundma juba emakõhus viibides ning viitab võimalusele, et beebidele on ühtviisi vastuvõetavad ja ühekõlalised kõik "bioloogilised" häälitsused ning inimhääle eelistus kujuneb välja alles esimeste elukuude vältel. Kui inimlaps veedaks kolm esimest elukuud reeusahvide seltsis, eelistaks ta ilmselt nende häälitsemist inimkõnele, märkis Vouloumanos.

Pensioniiga võib tõusta 85. eluaastani

Pensionile siirdumise iga tuleks maailma rahvastiku üldise vananemise tõttu aastaks 2050 tõsta kuni 85. eluaastani, vahendab BBC Stanfordi ülikooli bioloogi Shripad Tuljapurkari arvamust. Teadlase hinnangul võib keskmine eluiga tõusta lähimal kahel kümnendil igal aastal ühe aasta võrra ning see seab praegused pensionisüsteemid liiga suure surve alla ning toob pensioniiga tõstmata kaasa majandussüsteemide üldise hävingu. Ameerika Teadusarengu Assotsiatsiooni aastakonverentsil kõnelenud Tuljapurkar ennustas, et pangad hakkavad tulevikus inimestele eluasemelaenu andma ka 50 või isegi 75 aastaks.

Tuiksoo: linnugripioht on kontrolli all

Eesti põllumajandusminister Ester Tuiksoo leevendas eile inimeste hirme Eestile ohtlikult lähedale jõudnud linnugripiohu ees, kinnitades, et ametkonnad on riskide maandamise nimel juba mitu aastat tööd teinud, vahendab Postimees. Ajakirjanikele eile linnugripiohu tõttu selgitusi andnud Tuiksoo rääkis, et veterinaar- ja toiduamet kontrollib linde juba 2004. aastast. Ministri sõnul on meil põhjust rahulik olla, sest seni on kõik analüüsid olnud negatiivsed. Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel ütles, et märtsiks peaks valmis saama ornitoloogidelt tellitud ülevaade, mis selgitab, millised Eestisse saabuvad rändlinnud on suurema riskiga. See peaks omakorda aitama senist viirusekontrolli tõhustada ja seiret suunata.

2/17/2006

Maailma näljahädaliste arv kasvab

Aastaks 2015 elab maailmas praeguste trendide jätkudes 100 miljonit nälga kannatavat inimest enam ning ÜRO kavatsus selleks ajaks nälgivate inimeste hulka poole võrra vähendada ei ole teostatav, kui selleks ei eraldata praegusest oluliselt enam raha ning kasutusele ei võeta uusi tehnoloogiaid, vahendab BBC Ameerika Teadusarengu Assotsiatsiooni aastakonverentsil esinenud teadlaste hoiatusi. Kui 60. ja 70. aastatel muutus toidu kättesaadavus üldiselt paremaks, siis viimasel ajal on olukorda paljudes maailma piirkondades taas halvenenud. Iga minut sureb maailmas alatoitluse tõttu hinnanguliselt kümme eelkooliealist last ning see arv ei ole alates 80. aastatest vähenenud, kinnitavad eksperdid.

Rotid mõistavad põhjuse-tagajärje seost

Kui seni arvati, et rotid on küll targad, ent suudavad siiski "juurelda" ja õppida vaid assotsatsioonide abil ja kaudu, siis California ülikooli teadlase Aaron Blaisdelli kinnitusel on need närilised palju taibukamad ning neile on omane ka kausaalse ehk põhjus-tagajärjelise "mõtlemise" võime, kirjutab National Geographic. Keerukate eksperimentide käigus tegid Blaisdell ja ta töörühm kindlaks, et rotid suudavad taibata kompleksseid põhjuse ja tagajärje seoseid, mis näitab, et piir inimese ja loomade vaimse võimekuse ning tajuprotsesside vahel pole sugugi nii selge, kui harilikult arvatakse.

Miks mehed seksuaalpartnerite kohta luiskavad

Psühholoog Norman N. Brown väidab end teadvat, miks enamik seksuaalkäitumise uuringuid annab ilmvõimatu tulemuse - meestel on olnud elu jooksul naistest kuni neli korda enam vastassoost seksuaalpartnereid, vahendab LiveScience. Browni hiljutise uuringu käigus teatasid hilistes 40.-ndates aastates naised oma keskmiseks partnerite koguarvuks 8,6 ning sama vanad mehed 31,9. Psühholoogi sõnul on suure erinevuse põhjuseks tõik, et eri soost vastajad hindavad oma seksuaalpartnerite hulka erineval moel. Kui naised "arvutavad" vastuse kokku, mis teadaolevalt annab reeglina tegelikust madalama tulemuse, siis mehed kipuvad vastust andes "üldiselt ümardama", mis annab enamikel juhtudel vastuseks tegelikust suurema arvu.

Arstide narkosõltuvus võib alata operatsioonisaalist

Kuigi väide, mille kohaselt haiglate operatsioonisaalide õhus hõljuvad väikesed kogused narkoosiaineid võivad muuta seal töötavad meedikud narkomaanideks võib kõlada esmapilgul rumalana, näitavad Florida ülikooli meedikute kogutud värsked andmed, et sellesse võimalusse tuleb suhtuda üsna tõsiselt, kirjutab Nature. Uuringus leiti nimelt, et kuigi anestesioloogid moodustavad vaid vähem kui 5% osariigi litsentseeritud meedikutest, oli 2002. aastal narkosõltuvuse tõttu ravile saadetud arstide seas selle eriala esindajaid koguni 12%. Ebaproportsionaalselt palju oli ravitute hulgas ka kirurge, kusjuures üllatavalt suur hulk neist kuritarvitas opiaate. Sarnast statistilist nihet on täheldatud varemgi, ent seda on selgitatud tõsisasjaga, et anestesioloogidel ja kirurgidel on lihtsalt narkootilisi aineid ning sealhulgas ka opiaate teistest arstidest lihtsam kätte saada. Ent operatsioonisaalide õhku analüüsinud USA meedikute kinnitusel on selle nähtuse tõenäoliseks põhjuseks hoopis operatsioonide käigus õhku lenduvad narkoosiained ja väitele kinnituse saamiseks otsitakse nüüd narkootiliste ainete jälgi operatsioonisaalist väljunud arstide vereproovidest.

Tallinna Botaanikaaias avati liblikanäitus

Tallinna Botaanikaaias avati täna näitus "Liblikad kodunt ja kaugemalt", teatab ETV24. Esmakordselt saab liblikanäitusel vaadata Eesti päevaliblikate täielikku väljapanekut ja stendi liblikatest, kes on ristitud Eesti liblikapüüdjate nimede järgi, Eestis esinevaid maailmaharuldusi ning käesoleval sajandil Eesti Lepidopteroloogide Seltsi liikmete poolt leitud uusi liblikaliike. Näitusel on välja pandud troopilised liblikad erinevatest maailmajagudest, rändliblikad, kõrgmäestike apollod ning Eesti kaitsealused ja ohustatud liigid. Nii Eesti kui ka troopikaliblikate varal saab tutvuda mimikri, hoiatusvärvuse, sugulise dimorfismi ja muude putukamaailmale iseloomulike nähtustega.

Rinnavähk ohustab ka mehi

Paljud mehed surevad rinnavähi tõttu, kuna nad ei tea sümptomeid või tunnevad arsti juurde mineku ees asjatut valehäbi, vahendab BBC Suurbritannia vähieksperdi Ian Fentimani erialaväljaandes Lancet avaldatud hoiatust. Suurbritannias diagnoositakse rinnavähk aastas ca 250 mehel, kellest 70 selle tõve tõttu surevad. Fentimani sõnul diagnoositakse meestel rinnavähk tavaliselt alles siis, kui kasvaja on kaugele arenenud. Tõve diagnoosimisel varajases staadiumis terveneks aga 75%-100% rinnavähki haigestunud meestest, kinnitas ta.

Vähiravim aitab ka HGPSi vastu

California ülikooli teadlased avastasid, et esialgselt vähiraviks loodud farnesüültransferaasi pärssijad (FTI) aeglustavad hiirtel üliharudlase geneetilise haiguse Hutchinson-Gilfordi progeeria sündroomi (HGPS) ehk enneaegse vananemise kulgu, vahendab BBC. Ekspertide hinnangul annab ameeriklaste leid alust lootuseks, et antud ravimigrupp on efektiivne ka inimestel ning see on patsientidele ohutu. HGPS ilmneb umbes ühel lapsel neljast miljonist ning selle sümptomiteks on muuhulgas kiilaspäisus, veresoonte lupjumine, kortsuline nahk, lühike kasv ja osteoporoos. Enamik enneaegset vananemist põdevatest lastest sureb südame-veresoonkonna haiguste tõttu enne 15. eluaastat.

Ameeriklased katsetavad laste linnugripivaktsiini

St Louisi teadlased soovivad katsetada potentsiaalselt surmava linnugripi tüve H5N1 passiivsest vormist valmistatud vaktsiini 120 kahe- kuni üheksaaastasel lapsel, kirjutab BBC. USAs katsetatav vaktsiin loodi kasutades Vietnamis levinud viirustüve ning täiskasvanutel on seda juba edukalt katsetatud. Ekspertide sõnul loodi lastele spetsiaalne vaktsiin, kuna nad on linnugripile täiskasvanutest vastuvõtlikumad ning viirus tekitab nende organismis mõnevõrra erineva immuunreaktsiooni. Asjatundjate hinnangul võib just laste massiline haigestumine olla globaalse linnugripipandeemia olulisimaks lüliks, kui H5N1 on omandanud võime kiiresti inimeselt inimesele levida.

Marsikulgurile otsitakse talvitumispaika

NASA marsikulguri Spirit tööd juhtiv meeskond teatas, et Marsi talve lähenedes laeb vähenev päikesevalgus kulguri energiavarusid aina aeglasemalt ning päikesepaneelidele on hakanud kogunema üha enam tolmu, kirjutab New Scientist. Kuigi Punase Planeedi talv saabub ametlikult alles augustis, soovivad missioonijuhid Spiritile varakult sobiva ja ohutu talvitumispaiga leida ning suunavad kulguri peagi McCooli nimelisele nõlvakule, kus südikas robotuurija, päikesepaneelid põhja suunas kaldu, kevadet ootama jääb. Marsikulgurite Spirit ja Opportunity missioon algas 2004. aasta jaanuaris ning pidi esialgsete kavade kohaselt kestma vaid 90 päeva. Sobivat paika "talveuneks" otsitakse ka Opportunityle.

Eesti ei pea linnugrippi lindude vähesuse tõttu ohtlikuks

Kuigi Euroopa Liidu liikmesriigid said liidult linnugripi ennetamistöödeks abiraha taotleda, piirdus Eesti taotlus üksnes 1450 euroga, kirjutab Eesti Päevaleht. Teised riigid taotlesid mitu korda rohkem raha. Saksamaa ja Taani küsisid vastavalt 268 000 ja 168 500 eurot, Malta ja Luksemburg 3700 ja 4400 eurot, meie naabrid Läti ja Leedu aga 11 600 ja 15 400 eurot. Veterinaar- ja toiduameti peadirektori asetäitja kohusetäitja Olev Kalda sõnul küsiti nii vähe seetõttu, et Eestis on vähe linde. Tema sõnul täidab veterinaaramet vastavat järelevalveprogrammi ning antud summa arvutatakse riigi lindude arvu järgi.

2/16/2006

Keerukaid küsimusi peab otsustama kõhutundega

Parim viis keerukas küsimuses otsuse langetamiseks on jalad seinale visata ning jätta valiku tegemine alateadvuse või intuitsiooni mureks, vahendab Nature riiete, autode ja mööbli ostuotsuste protsesse uurinud Amsterdami ülikooli teadurite väidet. Teadlased avastasid, et kui lihtsate probleemide lahendamine sujub inimestel paremini küsimusega teadlikult tegeledes, siis keerukamad probleemid saavad parema lahenduse, kui teadlikust lähenemisest loobuda ning teha otsus hetkeemotsiooni ajel. On üldteada tõsiasi, et teadlikult mõne probleemiga tegeledes on meie "ajumaht piiratud" ning teadlaste hinnangul võib sel viisil keerukamate valikute puhul "kogupilt" kaotsi minna. Tõenäoliselt töötleb meie aju ka kompleksseid probleeme lahates meie enese teadmata aktiivselt ning pakub sellise "varjatud andmeanalüüsi" tulemusena välja parimad valikud.

Gröönimaa jääkate sulab arvatust kiiremini

Gröönimaa liustikud libisevad ookeani poole palju kiiremini kui seni arvati, vahendab BBC St Louisis toimuval teaduskonverentsil tutvustatud NASA ja Kansase ülikooli teadlaste ühisuuringut. Kui seni arvati, et kogu Gröönimaa jääkate võib sulada umbes 1000 aastaga, siis uued arvutused näitavad, et see võib toimuda oluliselt kiiremini. See omakorda tähendab aga, et arvatust kiiremini tõuseb ka maailmamere tase. Ekspertide arvutused näitavad, et kogu Gröönimaa jääkatte sulades tõuseks maailmamere tase ca 7 meetri võrra. Jääkatte kadumine on aastatega ka kiirenenud ning teadurite kinnitusel toimub see protsess praegu umbes kaks korda kiiremini kui veel vaid 1o aasta eest.

Müra võib põhjustada vähki

Pikaaegne tugevale mürale allumine võib suurendada riski haigestuda kuulmisnärvi neurinoomi ehk kuulmis-tasakaalunärvi haaravasse healoomulisse kasvajasse, vahendab Reuters 146 Rootsis elava antud vähivormi põdeva patsiendi ja 564 terve kontrollgruppi kuuluva inimese küsitlemise tulemusi. Kuulmisnärvi neurinoom põhjustab inimesel kuulmiskadu, kõrvade kuminat ning tasakaaluhäireid. Tugeva mürana defineeriti uuringus enam kui 80-detsibellist heli. Uurijate kinnitusel suurendab regulaarne allumine tugevale mürale kuulmisnärvi neurinoomi riski ühtviisi nii naistel kui meestel.

Meedikud: elundite müük tuleks seadustada

New Yorgi riikliku ülikooli neeruspetsialist Eli Friedman ning Yale'i ülikooli siirdamisekspert Amy Friedman kutsusid erialaväljaandes Kidney International üles legaliseerima elunditega kauplemist, et rahuldada aina suurenevat organinõudlust maailmas, teatab BBC. Meedikute kinnitusel on kõik doonorite arvu suurendamise katsed läbi kukkunud ja mustal turul toimuv elunditega kauplemine on omandanud enneolematud mõõtmed. Mitmete ekspertide arvates on aga selline samm lubamatu, kuna sunnib vaeste riikide elanikke ning ka muidu vaesemaid elanikkonnakihte äraelamise huvides oma organeid müüma.

Saturnil möllab hiiglaslik äikesetorm

Teadlased jälgivad huviga Saturnil liikuvat äikesetormi (pildil ülal), mille keskmes tekkivad välgulöögid on kuni 1000 korda võimsamad kui Maal registreeritud pikselöögid, kirjutab CBC. Astronoomid panid tormist tekkivat müra esmakordselt tähele 23. jaanuaril ning sest ajast alates on kirja pandud 35 järjestikust tormipuhangut, millest igaüks kestis umbes 10 tundi. Keegi ei tea veel täpselt, mis Saturnil selliseid hiigeltorme põhjustab, ent asjatundjate arvates võib sarnaste loodusnähtuste üheks põhjustajaks olla planeedi kuum sisemus.

Tutanhamonile maitses valge vein

Lapsvaaraona ajalukku läinud Tutanhamon siirdus igavikku varustatuna korraliku valge veini laadungiga, selgus New Scientisti teatel valitseja hauakambrist pärineva kuue anuma sisu analüüsil. Barcelona ülikooli teadlased avastasid nimelt, et kõigis anumates on jälgi viinamarjas leiduvatest kemikaalidest, ent vaid ühes anumas on ka ainet, mida leidub vaid punastes viinamarjades. Avastust peetakse üllatavaks, sest esimesed andmed valge veini kohta Egiptuses pärinevad ajast, mil Tutanhamoni surmast oli möödunud ca 1600 aastat. Leid näib kinnitavat, et valgeid viinamarjasorte kasvatati Egiptuses juba Tutanhamoni eluajal ehk siis palju varem kui üldiselt arvatakse.

CO2 küllus võib sundida taimi jõgesid täitma

Tänu fossiilsete kütuste massilisest põletamisest tingitud süsinikdioksiidi (CO2) koguse tõusule atmosfääris võivad taimed kasutada fotosünteesi protsessis senisest vähem vett ja põhjustada seetõttu kaudselt üleujutusi, vahendab New Scientist Hadley kliimaprognoosi ja -uuringute keskuse teaduri Nicola Gedney koostatud arvutimudelite tulemust. Igal aastal voolab maailma jõgedes hinnanguliselt umbes 40.000 km3 vett ning 20. sajandil tõusis see kogus umbes 3%. Seni arvasid teadlased, et selle tõusu taga on kliima globaalne soojenemine, ent Gedney koostatud arvutimudelid näitasid, et süüdlaseks peetud kliimaprotsessid hoopis vähendavad globaalset sadevetekogust maismaal ning ainsaks sobivaks "jõgedepaisutajaks" on maailma taimestiku veekasutuse suurenenud efektiivsus, mis on tingitud kasvihoonegaasi CO2 üleküllusest atmosfääris.

Muusika pikendab ecstasy mõju

Tugev müra võib võimendada tantsuklubides kasutatava narkootikumi ecstasy (3,4-metüülenedioksümetamfetamiin - MDMA) mõju, vahendab Nature Catanzaro Neuroloogiateaduste Instituudi teadurite väidet. Michelangelo Iannone juhitud teadlasterühm uuris müra mõju rottidele, kellele söödeti katsete käigus sisse erinevaid koguseid ecstasyt. Katsetes selgus, et vali muusika suurendab oluliselt meelemürgi mõju ning kõrge doosi ja müra kombinatsioon võib ecstasy toimet pikendada kuni viie päevani. Paljude ekspertide hinnangul võib ecstasy tarvitamine tekitada ajukahjustusi ning suurendada vaimsete häirete tekke riski.

Eakate paaride terviseriskid on seotud

Eaka abielupaari ühe liikme haigus, haiglasse sattumine või surm suurendab oluliselt ta elukaaslase haigestumise või surmariski, kirjutab BBC. Meditsiiniväljaandes New England Journal of Medicine tutvustatud ning üheksa aastat väldanud ja 518.240 eakat paari hõlmanud uuringust selgus, et 30 päeva jooksul pärast naise surma suurenes elukaaslase kaotanud mehe surma tõenäosus 53% ning mehe kaotanud naisel koguni 61%. Kuigi elukaaslase hospitaliseerimise või surma mõju ta paarilise tervisele oli uuringus jälgitav aastaid, avaldus see statistiliselt enim just esimese kuu vältel. Asjatundjate hinnangul võib elukaaslase kaotus suurendada üksikuks jäänu negatiivset tervisekäitumist, tekkinud stress võib nõrgendada ta immuunsüsteemi ja ta võib ilma jääda harjumuspärasest sotsiaalsest, emotsionaalsest või majanduslikust toetusest.

Leiti uut tüüpi kosmiline objekt

Rahvusvaheline teadlasterühm avastas National Geographici teatel täiesti uut tüüpi kosmilise objekti - väikese ning tugevasti kokku surutud neutrontähe, mis on tõenäoliselt lähedases "suguluses" pulsaritega. Uus kosmiline objekt sai nimeks RRAT (Rotating Radio Transients). Neutrontähed on supernoova plahvatuste järel massiivsetest tähtedest järele jäänud uskumatult tihedad tuumad. Selliste objektide massiks on keskmiselt 1,5 Päikese massi, mis on "pakitud" suure linna suurusesse ainemassi. Sarnaselt pulsaritele saadab RRAT välja raadiolainete kimpe, ent kui kosmilisteks majakateks kutsutud pulsarid teevad seda regulaarse ajavahemiku järel iga pöörde ajal umbes korra sekundis, siis uue kosmilise objekti signaalid tekivad ebaregulaarse ajavahemiku järel ning neid eraldab paar minutit kuni mõned tunnid. Seni on teadlased leidnud 11 RRAT'i, ent ekspertide hinnangul võib neid kosmose mõõtmatutes avarustes olla enamgi kui tavalisi pulsareid.

Alzheimer progresseerub haritud inimestel kiiremini

Alzheimeri tõbi, mis on eakate inimeste dementsuse sagedasim põhjus, ilmneb haritud inimestel keskmisest hiljem, ent progresseerub seejärel tavalisest kiiremini, vahendab Reuters Columbia ülikooli meditsiinikeskuse teadurite uuringu tulemust. 312 Alzheimeri tõbe põdeva patsiendi terviseuuringust selgus, et iga lisaõpingute aasta võrdub 0,3 protsendi võrra kiirema vaimse võimekuse kadumisega ning seda ennekõike mälu ning mõttetöö kiiruse osas. Uuringus võeti vaatluse alla ka muud faktorid, nagu võimalikud muutused ajus, kõrge vererõhk, depressioon ja vanus, ent need ei seletanud haiguse progresseerumise kiirenemist kõrgema haridustaseme korral. Uurijate arvates võib leidu seletada "tunnetusliku reservi" teooriaga, mille kohaselt suudavad kõrgema vaimse võimekusega inimesed haiguse kulgu ja sümptomite ilmnemist kauem pidurdada, ent ühel hetkel saavutab akumuleerunud haigus võidu ning väliselt jälgitav taandareng on keskmisest palju kiirem.

Pikakoivalised mürgikonnad vallutavad Austraaliat

Austraalias kiiresti uusi elualasid hõivavad mürgised rookonnad (Bufo marinus) on muutumas tõeliseks ökoloogiliseks katastroofiks, kirjutab BBC. Olukorra muudab veelgi hullemaks värskes uuringus ilmsiks tulnud tõsiasi, et rookonnadel on loodusliku valiku käigus hakanud pikenema jalad ning see võimaldab neil läbida aastas keskmiselt 88 kilomeetrit. Mürgised ning kuni 2 kilo kaaluvad rookonnad toodi Austraaliasse sisse 70 aasta eest lootuses, et nad aitavad lahendada kahjuriteprobleemi, ent tegelikkuses on konnad ise muutunud Rohelise Mandri eluslooduse suurimaks ohustajaks. Uutesse elupaikadesse suunduvad rookonnad jätavad enesest maha surnud loomade raja, kuna mürgise võõrliigi söömine on surmav paljudele Austraalia põlisliikidele.

Loomaaed on gripiepideemiaks valmis

Tallinna loomaaia direktor Mati Kaal loodab, et linnugrippi ei tule, kuid kinnitas, et loomaaed on selleks siiski valmis, vahendab Eesti Päevaleht. Kaal selgitas, et veterinaar- ja toiduametiga on plaanid paika pandud ning kui olukord peaks hullemaks minema, hakatakse linde vaktsineerima. Samas osutas ta tõsiasjale, et vaktsineerimisega ei tohi kiirustada, kuna juba süstitud linde ei saa enam eksponaatidena teistesse loomaaedadesse saata. Samuti ei ole võimalik vaktsineeritud lindude järglasi kohe mujale viia.

2/15/2006

Punane vein võib pikendada eluiga

Itaalia teadur Alessandro Cellerino ja ta uurimisrühm teatasid teadusväljaandes Current Biology, et punastes viinamarjades ning punases veinis leiduva orgaanilise ühendi resveratrool mõõdukad annused pikendasid lühikese eluaega kalaliigi Nothobranchius furzeri isendite elupikkust kuni 27 protsendi võrra, vahendab Discovery Channel. Teadlaste kinnitusel pidurdas resveratrool kaladel ka "motoorset ja tunnetuslikku vananemisega seotud taandarengut". Resveratrool kuulub looduslike ainete gruppi, mida taimed sünteesivad, et kaitsta end negatiivsete keskkonnamõjude ja taimekahjurite eest. Varasemates katsetes on leidnud kinnitust väide, et resveratrool pikendab eluiga alamatel eluvormidel, ent samasugune mõju selgroogsete loomade elueale sai tõestatud esmakordselt.

Tundmatu silmahaigus ründab Brasiilia lapsi

Põhja-Brasiilias asuvas Tocantinsi osariigis paiknevas Araguiatinsi linnas põhjustab seni kindlaks tegemata tõbi lastel nägemisprobleeme ning uurijad üritavad meeleheitlikult haigustekitajat kindlaks teha, vahendab Reuters. Ühtekokku on silmatõbi tabanud 365 last, kellest 3 on jäänud pimedaks mõlemast silmast ning veel 2 kaotanud nägemise ühest silmast. Esimesed 17 haigestumisjuhtumit registreeriti 2005. aasta novembris. Ekspertide arvates pärineb haigustekitaja suure tõenäosusega kohalikust jõest ning seetõttu on selles suplemine ajutiselt keelatud.

Uus dieettablett näib toimivat

Eksperimentaalse, teatud ajuretseptoreid blokeeriva kaalualandamisravimi rimonabanti katsetuste käigus oli medikamendil jälgitav positiivne mõju vabatahtlike kaalu langetamisele ja selle säilitamisele senisest madalamal tasemel, teatab New Scientist. Ravi positiivse mõju täpne ulatus on aga teadmata, sest uuringu metodoloogia oli ekspertide hinnangul vildakas ning peaaegu pooled katsealused lõpetasid eksperimendis osalemise enneaegselt, mistõttu ravimi tegelik efekt võib olla väiksem. Ravimil näib olevat positiivne mõju ka teiste südame-veresoonkonna riskifaktorite vähendamisele, sest seda tarvitanutel langes südameprobleeme põhjustavate triglütseriidide tase ning tõusis HDLi ehk "hea kolesterooli" tase. Paraku võib antud preparaadiga saavutatud kaalulangus nõuda püsimiseks tablettide pikaaegset tarvitamist, mis on hea uudis ravimitöösturitele, ent kehv sõnum patsientidele, kes peavad pika aja vältel tarvitama ravimit, mille võimalikud negatiivsed kõrvalmõjud on esialgu teadmata.

Voodoo-preestrid on linnugripiohus

Rituaalsete ohverduste käigus elusate kanade kõrisid puruks rebivad ja linde voodoo-jumalatele ohverdavad preestrid võivad nakatuda nüüd juba ka Aafrikasse jõudnud inimesele ohtlikku linnugrippi H5N1, kirjutab ABC. Voodoo-rituaalide käigus tapetakse vahest ka lambaid, kitsi ja teisi loomi, ent tavaliselt valitakse ohvriks siiski kana. Preestrid rebivad reeglina ohvrikanal hammastega kõri lõhki või lõikavad sel noaga pea maha. Kokkupuudet linnugrippi nakatunud linnu verega peetakse selle haiguse inimesele levimise üheks peamiseks viisiks.

Antioksüdandid ei enneta eesnäärmevähki

Suured E-vitamiini, beeta-karoteeni ning C-vitamiini annused ei enneta eesnäärmevähi teket, vahendab Reuters USA teadlaste 29.361 mehe tervisekäitumise näitajate uuringu järeldust. Varasemate sarnaste uuringute tulemused on olnud vasturääkivad, ent neis pole analüüsitud kaugeltki ligilähedase hulga inimeste tervisekäitumist. USA Riikliku Vähiinstituudi uuringust selgus siiski, et suuri koguseid E-vitamiini tarvitavatel suitsetajatel võib väheneda kaugele arenenud eesnäärmevähi tekke risk ning tavatoidust liiga väikeseid koguseid beeta-karoteeni saavad mehed võivad seda ainet sisaldavate toidulisandite tarbimisega antud vähivormi haigestumise ohtu vähendada.

WHO kutsub üles võitlema võltsravimite vastu

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) kutsus üles senisest aktiivsemalt võitlema hinnanguliselt umbes 10 protsenti maailma ravimiteturust hõivavate piraatravimite vastu, vahendab Reuters. ÜRO tervishoiuagentuuri üleskutse kõlas vahetult enne peagi Roomas algavat ravimiametite, ravimitlootjate ning patsientide esindusorganisatsioonide kõrgtasemel kohtumist. WHO hinnangul võib maailma piraatravimite turu aastane maht kerkida aastaks 2010 umbes 75 miljardi USA dollarini. Organisatsiooni asedirektor Howard Zucker märkis probleemi tõsidust kommenteerides, et kui võltskäekoti või võltssärgi kandmisest keegi ära ei sure, siis letialune ravim võib inimesi hauda viia küll.

Teadlased tahavad hunte uurida raadiosaatjate abil

Soome loomauurijate abiga üritavad metsakaitse- ja metsauuenduskeskuse töötajad Pärnumaal raadiosaatjatega kaelustamiseks kinni püüda neli hunti, teatab Eesti Päevaleht. Metsakaitse- ja metsauuenduskeskuse ulukiseire osakonna juhataja Peep Männili sõnul võimaldab huntide raadiosaatjatega jälgimine paremini uurida loomade koduterritooriumi ning nende liikumist. Samuti aitavad nutikad seadmed teadlastel hõlpsamalt hinnata piirkonna huntide asurkonna suurust. Eestis elab 130–140 hunti ehk neid on seitse-kaheksa korda vähem kui ilveseid.

Haigekassa võitleb laste liigse magusalembuse vastu

Järjekordse reklaamikampaaniaga välja tulnud haigekassa hoiatab teismelisi seekord liigse magusa söömise eest, sest üha rohkem on hakanud arstide juurde jõudma ülekaalu pärast haigeid lapsi, kirjutab Postimees. Nädala algusest telekanalites jooksvas 11–15-aastastele noortele suunatud reklaamklipis muutub õbluke tüdruk limonaadide ja kommide sajus mõne hetkega paksuks, olles niimoodi hoiatav näide magusaga liialdamisest. Magusavastast kampaaniat tehes toetus haigekassa kardioloogia instituudi 1999. aasta uuringule, mille järgi oli noorte toidus sahharoosist saadav toiduenergia 15 protsenti ehkki see ei tohiks ületada 10 protsenti. Samuti arvestati 2004. aasta uuringut, millest selgus, et lapsed kulutasid taskuraha peamiselt karastusjookide, maiustuste ja krõpsude peale.

2/14/2006

Mäesuusatajad kannavad imeriietust

Torino taliolümpiamängudel osalevad USA ja Kanada mäesuusatajad kasutavad futuristlikku kaitseriietust, mis on tavaolukorras õhkkerge ja painduv, ent muutub löögi korral raudkõvaks ja kaitseb sel viisil sportlast vigastuste eest, kirjutab New Scientist. Suusariietuse tootmisele keskendunud ettevõtte Spyder uudne suusakostüüm d3o pakuti USA ja Kanada mäesuusatajatele katsetamiseks välja paari kuu eest ja need on selle imetabaste omadustega väidetavalt sedavõrd rahul, et ei soovi suusakostüümi kasutamise loobumisest kuuldagi. d3o loojate kinnitusel saab nende patenteeritud materjali veelgi vastupidavamaks muuta ning kaugemaks eesmärgiks on luua "elastne ballistiline kaitse". Üheks materjali arendamise võimalikuks suunaks on ka helikindluse suurenemine vastusena kõvenevale lärmile.

Arvutiomanikud saavad kliimaennustamises kaasa lüüa

Oxfordi ülikooli teadlased, BBC ning Suurbritannia Meteoroloogiateenistus kutsuvad arvutiomanikke üles osalema ühisprojektis, millega soovitakse koostada senistest oluliselt täpsem kliimamuutuste prognoos, kirjutab Reuters. Projektis osaleda soovijail tuleb BBC kliimasaidilt alla laadida spetsiaalne programm, mis käivitub sisse lülitatud arvuti jõude seistes. Sarnase, suurt hulka koduarvuteid ühendava priojektiga on varem näiteks SETI kogutud andmeid sõeludes otsitud maavälise elu signaale.

Imetabletti tasub anda vaid eakatele

Kõigi inimeste või ka südame-veresoonkonna tõbedesse haigestumise osas vaid keskmisesse riskigruppi kuuluvate patsientide varustamine igapäevase polütableti doosiga ei ole mõistlik ja põhjustaks tervishoiusüsteemile liialt suurt rahalist koormust, edastab BBC Hollandi teadlaste uuringu tulemust. Aspiriini, foolhapet ning vererõhku ja kolesteroolitaset alandavat ravimit sisaldavat multitabletti on nimetatud tulevaseks südame-veresoonkonnahaiguste vastaseks imerohuks, ent 5000 inimese terviseandmeid analüüsinud Erasmuse ülikooli teadlased kinnitavad, et igapäevast polütableti annust oleks profülaktilise preparaadina mõistlik jagada vaid vähemalt 60-aastastele ja vanematele inimestele, kelle suremust infarkti ning insulti võiks see oluliselt alandada.

Peaaegu pooled infarktid jäävad varjatuks

Enam kui 40 protsenti südamelihase infarktidest võib jääda registreerimata, vahendab BBC Hollandi teadlaste uuringu tulemust. Rohkem kui 4000 inimese terviseandmeid analüüsinud teadurite sõnul jääb varjatuks umbes kolmandik meeste ja enam kui pooled naiste infarktidest. Naised ei oska ekspertide arvates oma tervisehädades infarkti kahtlustada, kuna nende sümptomid on sageli atüüpilised ja rinnavalu asemel kurdavad nad näiteks valu õlapiirkonnas.

Beebidel on algeline arvutaju

Väikelastel võib esineda abstraktne arvutaju juba enne seda, kui nad rääkima õpivad, vahendab Reuters teadusväljaandes Proceedings of the National Academy of Sciences tutvustatud uuringut. Duke'i ülikooli teadurite kinnitusel suudavad juba 7 kuu vanused lapsed sobitada kuuldavate häälte arvu nägude hulgaga, mida nad näha eeldavad. Teadlaste hinnangul saab taoliste teadmiste baasil välja töötada matemaatika õpetamise meetodeid väikestele lastele.

Teadlased uurivad Jeanne d'Arci säilmete ehtsust

18-liikmeline Prantsusmaa teadlaste rühm üritab kindlaks teha, kas meie päevini säilinud väidetavalt Jeanne d'Arci tuleriidalt pärinevad luud kuuluvad tõepoolest Orléansi Neitsile, teatab AP. Teadurid möönavad, et ei suuda paraku sajaprotsendilise kindlusega tõestada, et säilmed, mille hulgas on muuhulgas kõrbenud roie ja tükike nahka, kuuluvad tõepoolest 15. sajandil elanud ja 19-aastaselt ketserluses süüdistatuna tuleriidal põletatud d'Arcile, sest selle tõendamiseks puudub hädavajalik DNA võrdlusmaterjal. Küll aga loodetakse kindlaks teha, kas säilmed kuuluvad naisele ning välja selgitada, milline on nende täpne vanus.

Linnutee õgib naabreid

Astronoomid on leidnud uusi andmeid, mis kinnitavad teooriat, et meie kodugalaktikas paiknev Arktuuruse tähekogum kujutab enesest meie kunagise naabergalaktika jäänuseid, kirjutab ABC. Teadlaste kinnitusel näitavad viimase aja teaduslikud uuringud selgelt, et Linnutee näol on tegemist "kannibalistliku" galaktikaga, mis kipub oma naabreid alla neelama. Värsked andmed annavad lisakaalu ka seni valdavaks olnud teooriale, mille kohaselt toimub universumis laialdane väikeste galaktika allaneelamine suurte galaktikate poolt ning viimased kujutavad enesest seega tohutuid kosmilisi "sulatuskatlaid".

Teadlased pole veel leidnud seost vanemahüvitisel ja sündidel

Ehkki haritud naised sünnitavad Eestis statistika järgi üha enam, pole Praxise teadlaste hinnangul lühikese perioodi tõttu veel võimalik öelda, kui suur mõju on sündide kasvule just vanemahüvitisel, kirjutab Postimees. Et vanemahüvitist on makstud Eestis alles kaks aastat, siis ei selgunud äsjavalminud poliitikauuringute keskuse Praxis uuringust, millist mõju on see sündimusele avaldanud. Uuring näitas, et 2004. ja 2005. aasta esimesel poolel teise või kolmanda lapse sünnitanud naiste sissetulek on suhteliselt kõrgem kui aasta ja kaks varem sünnitanud naistel.

2/13/2006

ISSi uus hapnikugeneraator sai valmis

Rahvusvahelisse kosmosejaama ISS saadetakse järgmise, maikuusse kavandatud süstikulennuga uus USA päritolu hapnikugeneraator OGS, kirjutab New Scientist. Ameeriklaste agregaat vahetab välja oma aja ära elanud Venemaa päritolu hapnikugeneraatori Elektron, mis on viimasel ajal pidevalt streikinud ja põhjustanud ISSi meeskonnaliikmetele tõsist peavalu. Korra on Elektroni järjekordne töötamast lakkamine sundinud NASA-t koguni kaaluma meeskonna evakueerimise vajadust ja võimalusi. Ekspertide kinnitusel on uus aparaat töökindlam ja võimaldab suurendada jaamas töötavate inimeste hulka.

Hällisurma põhjustajaks geneetiline defekt

Osa imikute hällisurma juhtumitest võib olla põhjustatud geneetilisest defektist, mis ei võimalda hingamast lakanud imikutel hingamist taas "käima lükata", vahendab BBC Bristoli ülikooli teadlaste väidet. Teadurid avastasid ajurakud, mis genereerivad hingeldamiseks või õhuahmimiseks, ent mitte tavaliseks hingamiseks vajalikke närviimpulsse. Teadlaste hinnangul võib osa hällisurmadest olla põhjustatud selliste rakkude geneetilistest defektidest ning leid loob võimaluse hällisurma riski hindamiseks ja ennetamiseks.