MAREKI TERVISELEHT

8/12/2006

Gröönimaa sulab aina kiiremini

Teadusajakirjas Science tutvustatud uuringu raames Ameerika Ühendriikide kosmoseagentuuri (NASA) satelliidi Grace (Gravity Recovery and Climate Experiment) aastast 2002 kogutud andmeid analüüsinud USA teadurid kinnitavad, et Gröönimaa jääkate sulab aina kiirenevas tempos ning eriti kiire sulamismahtude tõus on aset leidnud alates 2004. aastast, vahendab BBC. Jianli Chen ja ta kolleegid Texase ülikoolist analüüsisid tehiskaaslase poolt registreeritud üliväikeseid muudatusi Maa gravitatsioonis ning tuvastasid nende põhjal, et Gröönimaa jäämassi sulamiskiirus on praeguseks tõusnud 239 km3 aastas ehk siis peaaegu kolm korda kõrgemaks kui seni arvati. Kogu Gröönimaa jääkatte sulamine tõstaks praeguste hinnangute kohaselt maailmamere taset ca 6,5 meetri võrra.

USAs tungis GMO-muru vabasse loodusesse

Ameerika Ühendriikide keskkonnakaitseameti (EPA) läbi viidud uuringust selgus, et USA Oregoni osariigis asuvale katseplatsile istutatud ja golfiväljakutel kasutamiseks loodud geneetiliselt muundatud (GMO) rohttaim on tõenäoliselt tuule kaasabil levinud õietolmuga kandunud kuni 3,8 kilomeetri kaugusele eksperimentaalsest istutusalast, kirjutab Nature. Teadurite sõnul ei kujuta Agrostis stolonifera liiki GMO-kastehein transgeenilised omadused tõenäoliselt iseenesest keskkonnale ohtu, ent antud taimeliik on Ameerika Ühendriikide loodeosa looduslikest muruliikidest vastupidavam ja võib kiiresti uusi kasvualasid haarates need välja tõrjuda. Uurimistööde käigus leiti 55st vaadeldud piirkonnast kuuest katsealalt välja levinud GMO-kasteheina taimi. Eksperdid märgivad ajakirja Molecular Ecology värskes numbris, et juhtumi keskkonnamõju ulatust ei oska nad paraku veel hinnata ning GMO-rohu "edusamme" vabas looduses jälgitakse praegu tähelepanelikult. Ettevõtte The Scotts Company loodud kasteheinasort on resistentne glüfosaadi (Roundup) nimelisele herbitsiidile ehk umbrohumürgile ning see tõik võib antud nii seksuaalsel kui aseksuaalsel teel paljunevale murusordile anda olulise konkurentsieelise teiste taimede ees. Asjatundjate hinnangul on võimalik seegi, et GMO-taim annab oma looduslikele liigikaaslastele hübriidimise teel oma transgeenilise omaduse edasi, muutes needki laialt kasutatava Roundupi toimele tundetuks.

Uuring: beebid on aina kaalukamad

Ajakirjas Obesity tutvustatud Harvardi meditsiinikooli teadurite uurimistööst selgus, et praegu sündivad lapsed on oluliselt sagedamini ülekaalulised kui veel möödunud sajandi 80.-ndail aastail ilmale tulnuud beebid, teatab BBC. USA uurijad analüüsisid 120.000 aastail 1980-2001 sündinud lapse kaalu ja tervisenäitajaid ning leidsid, et liiglihavuse esinemissagedus on antud ajavahemikul väikelaste puhul tõusnud keskmiselt kahe kolmandiku võrra 10%ni ning alla 6 kuu vanuste laste seas kolme neljandiku võrra 5,9%ni. Kuigi antud uuringu raames vaadeldi vaid Ameerika Ühendriikides sündinud laste kehakaalu, kinnitavad eksperdid, et sama trend on jälgitav ka mujal maailmas. Vanemate laste kehakaal kipub olema liiga kõrge ennekõike vähese füüsilise aktiivsuse ja ebatervisliku toitumise tõttu. Vastsündinud kaaluvad aga varasemast enam naiste ebatervisliku toitumise laiema leviku ning aina enam diagnoositava rasedusaegse suhkrutõve komplikatsioonide tõttu.

Tänavu on diagnoositud 375 HIV-positiivset

Käesoleva aasta 31. juuliks oli tervisekaitseinspektsiooni andmetel Eestis diagnoositud 375 HI-viiruse kandjat, teatab PM Online. Kõige rohkem on HIVi nakatunuid Harju- ja Ida-Virumaal. Sellel aastal nakatunutest 237 on mehed ning 138 naised. Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) hinnangul on HI-viirusest põhjustatud aids tapnud maailmas juba enam kui 25 miljonit inimest.

Elite kliinik otsib doonoreid

Eesmärgiga aidata viljatuid paare, otsib Tartus tegutsev Elite kliinik sperma- ja munarakudoonoreid. Doonorite abi vajavad pered, kellel endal sugurakkude produktsiooni ei toimu või kellel on sugurakud hävinud pärast operatsiooni või toksilist ravi.
Spermadoonoriteks on oodatud 19-38-aastased terved mehed, kes soovivad osutada omapoolset abi viljatutele paaridele ning kelle spermanäitajad on piisavalt head. Munarakudoonoriteks on oodatud terved naised vanuses kuni 30 aastat, kes ei põe geneetilisi või infektsioonhaigusi, kel on vähemalt keskharidus ning kes on sünnitanud terve lapse. Spermadoonori- ja munarakudoonorikandidaatidele teostatakse põhjalikud uuringud Elite kliiniku kulul.

Suvine ÜKS tõstab toonust

Tervetele mõeldud terviseajakirja ÜKS suvine number aitab jätkuvalt head enesetunnet saavutada ja oma tervist hoida. Oma nippe selles vallas vahendab vesiaeroobikatreener Margit Lipstuhl. EFTE (Estonian Fitness Trainers Education) koolitajad õpetavad ajakirja liikumisosas kahe rattaga maa peal püsima, TÜ liikumis- ja sporditeaduste doktorant Saima Kuu võrdleb ülevaates oma doktoritööst skeletilihaste kontraktiilseid omadusi erinevas vanuses naistel. Ajakirja terviseosast saab huviline põneva ja põhjaliku ülevaate hormoonidest ning unustuste hõlma vajuvast kaaniravist, psühhoosast aga isiksuse arengust ja vabastavast hingamisest. Psühhoabi ABC tutvustab seekord psühhoanalüüsi, oma vaimsetest arengutest räägivad ettevõtjad Kersti ja Argos Kracht. Lisaks veel palju põnevaid teemasid.